اطلاعات دارویی و موارد مصرف قرص گاباپنتین + عوارض و نحوه مصرف
اطلاعات دارویی و موارد مصرف قرص گاباپنتین و عوارض و نحوه مصرف و هشدارهای دارویی و موارد منع و بروشور این دارو را در منگومگ میخوانید.
موارد مصرف قرص قرص گاباپنتین
قرص گاباپنتین، نوعی داروی ضدتشنج است. این دارو فقط با تجویز پزشک در دسترس بیمار قرار میگیرد و به شکلهای مختلف کپسول، قرص، محلول و سوسپانسیون وجود دارد.
نحوه مصرف صحیح قرص گاباپنتین
قرص گاباپنتین را باید فقط طبق دستور پزشک مصرف کنید. بیشتر از مقدار تجویزشده یا بیش از مدت زمان لازم، نباید از این قرص مصرف کنید. در غیر اینصورت، احتمال بروز عوارض جانبی افزایش مییابد.
حتما، بروشور و راهنمایی مصرف آن وجود دارد را بخوانید و به دستورات آن با دقت عمل کنید.
اگر از قرصهای Gralise®، مصرف میکنید:
این داروها باید با وعده غذای شب مصرف شوند.
قرص را باید بدون خرد کردن یا جویدن، به صورت درسته، قورت دهید.
آن دسته از بیماران مبتلا به صرع که قرص گاباپنتین را روزی سه بار مصرف میکنند، نباید بین هر دو وعدهٔ مصرف، بیش از ۱۲ ساعت فاصله بیندازند. این دارو زمانی که دائما در خون بیمار باقی بماند، میتواند مؤثر باشد.
کپسول گاباپنتین، قرص و محلول Neurontin®
کپسول گاباپنتین، قرص و محلول Neurontin® را میتوان همراه با وعده غذایی یا بدون آن مصرف کرد.
شاید لازم باشد گاهی قرص Neurontin® را به دو بخش تقسیم و مصرف کرد. اما باید دقت کنید که نیمهٔ بعدی قرص را باید در وعدهٔ بعدی دارو، مصرف کنید. داروهایی را که به دو نیم شدهاند، نباید پس از گذشت ۲۸ روز مصرف کنید. در این مورد اگر سوالی دارید، با پزشک یا داروساز مطرح کنید.
کپسول Neurontin® را نباید خرد کرده یا بجوید. این دارو باید به طور کامل با مقدار زیادی آب مصرف شود.
سوسپانسیون گاباپنتین
نوع مایع این دارو را باید با قاشق یا سرنگهای اندازهگیری یا فنجانهای مخصوص اندازهگیری دارو، اندازه بگیرید تا دارو را به اندازه صحیح آن مصرف کنید. قاشقهای غذاخوری، مناسب تعیین اندازه صحیح دارو نیستند.
اگر از داروهای گوارشی حاوی آلومینیوم یا منیزیم استفاده میکنید، پیش از مصرف قرص گاباپنتین، باید حداقل ۲ ساعت صبر کنید.
دوز مصرف قرص گاباپنتین
مقدار مصرف این دارو در بیماران طبق دستور پزشک یا راهنماییهای بروشور دارو پیروی کنید. اطلاعاتی که در ادامه میآید، فقط مربوط به مقدار متوسط این داروست. اگر مقدار داروی شما بنابر تشخیص پزشک با مقدار مطرحشده در اینجا متفاوت است، نباید بدون نظر پزشک مقدار آن را تغییر دهید.
فراموشکردن یک نوبت مصرف قرص گاباپنتین
بهمحض یادآوری، دارویتان را مصرف کنید. اما اگر به مصرف نوبت بعدی دارو نزدیک شدهاید، صبر کنید و در نوبت بعدی، دارویتان را مصرف کنید. به دلیل نوبت فراموششده هرگز داروی اضافی نخورید.
عوارض قرص گاباپنتین
هر دارویی در کنار اثرات مفیدی کعه دارد، اثرات و عوارضی نیز دارد ، با مشاهده هر یک از موارد زیر باید با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از عوارض جانبی نیازی به مراقبتهای پزشکی ندارند. این عوارض تا زمانی که بدنتان با دارو سازگاری یابد، خودبهخود برطرف میشوند. در ضمن پزشکتان ممکن است بتواند روشهایی برای پیشگیری یا کاهش این عوارض به شما پیشنهاد دهد.
- عدمتعادل یا بیثباتی
- حرکت دورانی یا عقب و جلو رفتن کنترلنشده و مداوم مردمک چشم
- مدفوع سیاه یا قیرمانند
- درد در قفسه سینه
- لرز
- سرفه
- افسردگی، زودرنجی یا تغییرات ذهنی یا روانی
- تب
- از دست دادن حافظه
- درد یا تورم در دست یا پاها
- ادرار دردناک یا دشوار
- تنگی نفس
- گلودرد
- زخم، جراحت یا نقاط سفید روی لبها یا در دهان
- تورم غدد
- خونریزی یا کبودی غیرمعمول
- خستگی یا ضعف غیرمعمول
- تاری دید
عوارض در کودکان
- رفتارهای تهاجمی یا مشکلات رفتاری دیگر
- اضطراب
- مشکل در تمرکز و تغییر در عملکرد مدرسه
- گریه کردن
- افسردگی
- بیشفعالی یا افزایش حرکات بدن
- تغییر سریع خلقوخو
- واکنشهای سریع یا بیشازحد احساساتی
- بیقراری
- داشتن سوءظن یا بیاعتمادی.
تداخلات دارویی قرص گاباپنتین
مصرف قرص گاباپنتین با هریک از داروهای زیر معمولا توصیه نمیشود، اما در برخی موارد، استفاده از آنها الزامی است. چنانچه هر یک از این داروها به همراه گاباپنتین تجویز شد، پزشک باید مقدار مصرف آنها را با دقت تعیین کند. این داروها عبارتاند از:
این داروها عبارتاند از:
کلسیفدیول
ارلیستات
بیسیک آلومینیوم کربنات؛
آلومینیم هیدروکسید؛
فسفات آلومینیم؛
آمینواستات دیهیدروکسی آلومینیم؛
کربنات سدیم دیهیدروکسی آلومینیم؛
جینکو؛
آلومینیم امجیاس؛
منیزیم کربنات؛
منیزیم هیدروکسید؛
اکسید منیزیم
منیزیم تریسیلیکات؛
مورفین؛
مورفین سولفات لیپوزوم.
دیگر تداخلات دارویی و غذایی
برخی از داروها نباید هنگام غذا یا همراه با برخی از غذاها مصرف شوند. همچنین استفاده از الکل یا تنباکو همراه با بعضی از داروها ممکن است مضر باشد. در خصوص این تداخلات، حتما از پزشک راهنمایی بخواهید.
هشدارهای دارویی
وجود برخی از بیماریهای دیگر ممکن است روی مصرف این دارو اثر منفی بگذارد. اگر بیماری خاصی دارید، حتما پزشک را آگاه کنید. بهویژه اگر هریک از بیماریهای زیر را داشتید:
1- افسردگی یا سابقه افسردگی
2- حساسیتها
3- مصرف قرص گاباپنتین ممکن است موجب تغییرات در دید، عدمتعادل، بیثباتی، سرگیجه،خوابآلودگی یا اشکال در تفکر شود. پیش از رانندگی یا هر کار دیگر که دقت میخواهد، از نوع تأثیر این دارو روی واکنشهایتان مطمئن شوید.
4- این دارو ممکن است برخی از افراد را تحریکپذیر و زودرنج کند یا آنها رفتارهای غیرمعمول از خود بروز دهند. از این رفتارها میتوان به احساس غم و اندوه یا ناامیدی بیمورد، آزردگی یا عصبانیت زودهنگام، بیقراری یا احساس خصومت با کسی اشاره کرد.
5- این دارو ممکن است موجب شود برخی از افراد به خودکشی متمایل یا آنها را بیش از پیش دچار افسردگی کند. اگر شما یا فرزندتان هریک از این عوارض جانبی را دیدید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
6- این دارو میتواند اثرات الکل یا هر داروی ضدافسردگی CNS (مربوط به سیستم عصبی مرکزی که فرد را دچار خوابآلودگی میکند) را شدت بخشد.
7- هنگام مصرف قرص گاباپنتین، پیش از مصرف هریک از داروهای فوق، پزشک یا دندانپزشکتان را مطلع سازید.
8- مصرف گاباپنتین را خودسرانه و بدون دستور پزشک، قطع نکنید.
9- این دارو روی برخی از آزمایشها اثر منفی میگذارد. بنابراین پیش از انجام دادن هر نوع آزمایشی، پزشک را از مصرف این دارو مطلع سازید.
10- بدون مشورت با پزشک، هیچ نوع داروی دیگری، چه تجویزی و چه غیرتجویزی، مصرف نکنید. این مسئله در مورد داروهای گیاهی یا مکملهای ویتامین هم صدق میکند.
همچنین ببینید: قرص ناپروکسن چیست و چه کاربردی دارد؟ + عوارض
مصرف در کودکان و اطفال
بررسیهای انجامشده نشان میدهد که مشکل خاصی در ارتباط با مصرف داروی گاباپنتین برای درمان تشنجهای جزئی در کودکان وجود ندارد و میتوان از فواید این دارو برای کودکان هم استفاده کرد. با این حال ایمنی و تأثیر آن در کودکان زیر ۳ سال، تأیید نشده است.
مصرف در افراد مسن
تاکنون در مورد اثر این قرص روی بیماران مسن انجام شده، مشکل خاصی گزارش نشده است و میتوان از این دارو برای افراد پیر هم استفاده کرد. با این حال، قرص گاباپنتین عوارض ناخواستهای، از جمله بیتعادلی یا مشکل در راه رفتن، تورم در پاها و مشکلات کلیوی، روی افراد مسن بر جای میگذارد. بنابراین مقدار مصرف دارو باید با دقت تعیین شود.
مصرف در زنان شیرده
در مورد خطرات احتمالی که مصرف این دارو برای نوزادان زنان شیرده خواهد داشت، تحقیقی صورت نگرفته است. زنان شیرده باید پیش از مصرف این دارو، فواید مصرف و خطرات احتمالی آن را بررسی کنند.
مصرف برای افراد مبتلا به صرع
بزرگسالان و کودکان بالاتر از ۱۲ سال: ابتدا ۳۰۰ میلیگرم و روزی سه بار. البته پزشک مقدار مصرف را تعیین میکند، اما در هر حال نباید مصرف روزانه آن بیش از ۲۴۰۰ میلیگرم شود.
کودکان ۳ تا ۱۱ ساله: پزشک مقدار دارو را بر اساس وزنشان تعیین میکند. مقدار مصرف قرص از ۱۰ تا ۱۵ میلیگرم در هر کیلوگرم وزن آنهاست که در یک روز و در سه وعده مصرف میشود.
کودکان کمتر از ۳ سال: پزشک باید مقدار مصرف این دارو را برای کودکان زیر ۳ سال تعیین کند.
اگر مبتلا به صرع هستید، باید مرتب به پزشک مراجعه کنید تا پیشرفت درمانتان بررسی شود. این کار بهویژه در ماههای اول درمان باید انجام شود. معاینههای مرتب به پزشک کمک میکند تا متوجه شود که آیا دارو تأثیرگذار بوده است یا اینکه چه مدت دیگر باید دارو مصرف کنید.
قرص گاباپنتین برای زونا
بزرگسالان: ابتدا باید در هر بار مصرف، ۳۰۰ میلیگرم مصرف کنند. چنانچه به مقدار بیشتری نیاز باشد، پزشک دستور آن را میدهد. اما مقدار مصرف آن در روز معمولا بیش از ۱۸۰۰ میلیگرم نمیشود.
روش نگهداری قرص گاباپنتین
گاباپنتین باید در ظرفی دردار و در دمای اتاق به دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری شود. این دارو را باید دور از دسترس کودکان نگه دارید.
داروهای تاریخمصرفگذشته را دور بریزید و اگر نیازی به مصرف این دارو ندارید، آن را در خانه نگه ندارید. میتوانید از پزشکتان بپرسید که باقیمانده داروها را چهکار کنید.
داروی مایع خوراکی Neurontin® را باید در یخچال نگه دارید و مراقب باشید تا یخ نزند.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.